STIATI CA.....

In jos

STIATI CA.....

Mesaj  Admin la data de Mar Mar 08, 2011 10:15 pm

BARCELONA---apa potabila este adusa cu vapoare de mare tonaj

IRLANDA si MAREA BRITANIE---Dublin ramane fara apa in ianuarie 2010 din cauza pierderilor de apa pe retea

THAMES WATER ---construieste o statie imensa de desalinizare(900 000 oameni) pentru a raspunde necesarului de apa.Interzice conductele din cauciuc
---cheltuie 190 milioane de lire anual pentru a detecta si repara pierderile
Admin
Admin
Admin

Mesaje : 335
Data de înscriere : 13/07/2010
Varsta : 38
Localizare : TIMISOARA

Vezi profilul utilizatorului http://pierderideapa.wordpress.com

Sus In jos

STIATI CA...

Mesaj  Admin la data de Mar Mar 08, 2011 10:17 pm

*După opinia unui om de ştiinţă american regina Saba ar fi putut împiedica căderea imperiului ei, dacă ar fi acordat mai multă atenţie şi mai mulţi bani întreţinerii sistemului existent de alimentare cu apă şi irigaţie.

**Roma antică, ca parte a culturii privind apa au acordat mare atenţie întreţinerii sistemului de alimentare cu apă. Administratorul apeductelor efectua supravegherea izvoarelor, bazinelor şi a conductelor cu un personal alcătuit din 700 de persoane. După descriere mare parte a activităţilor acestui personal o reprezenta detectarea “acustică” a defecţiunilor ascunse, ascultarea cu beţe din lemn tare a zgomotelor produse de pierderi.
Admin
Admin
Admin

Mesaje : 335
Data de înscriere : 13/07/2010
Varsta : 38
Localizare : TIMISOARA

Vezi profilul utilizatorului http://pierderideapa.wordpress.com

Sus In jos

STIATI CA....

Mesaj  Admin la data de Mar Mar 08, 2011 10:25 pm

***Apa este singurul element care se gaseste in 3 forme(lichid,solid,gazos)

***corpul uman este constituit in proportie de 75% apa

***resursele de apa pe Terra---1.38 miliarde km3 din care:

-96.5% apa oceanului planetar(apa sarata)

-2.53% apa dulce

- 0.97% apa sarata de pe uscat si apa subterana de mare adancime cu mineralizare ridicata
Admin
Admin
Admin

Mesaje : 335
Data de înscriere : 13/07/2010
Varsta : 38
Localizare : TIMISOARA

Vezi profilul utilizatorului http://pierderideapa.wordpress.com

Sus In jos

Sextus Julius Frontinus

Mesaj  Admin la data de Mier Mar 09, 2011 9:28 pm

Sextus Julius Frontinus (aprox. 40-103 d.Hr.) a fost unul dintre cei mai distinși aristocrați romani de la sfârșitul primului secol d.Hr., dar este mai cunoscut în lumea post-clasică ca un autor de tratate tehnice, în special unul care se ocupă de apeductele de la Roma.

În 70 el a fost pretorian, iar cinci ani mai târziu a fost trimis în Marea Britanie pentru a-l înlocui pe Quintus Petillius Cerialis ca guvernator al acestei insule. El a supus tribul silurilor și alte triburi ostile din Țara Galilor, a stabilit o nouă bază la "Caerleon" sau "Augusta Isca" pentru legiunea Legio II Augusta și a creat o rețea de forturi mici care erau situate la cincisprezece-douăzeci kilometri unul de altul pentru unitățile sale auxiliare. Unul dintre acestea ar fi fost fortul de la Luentinum care controla mina de aur de la Dolaucothi, și a avut numeroase apeducte. El a fost urmat de Gnaeus Julius Agricola în 78. Agricola a fost socrul celebrului istoric Tacitus.

În 95 a fost numit comisar de apă pentru apeducte (curator aquarum) la Roma de către împăratul Nerva, o funcție conferită persoanelor cu statut social foarte mare. El a fost, de asemenea, un membru al "Colegiului de bun augurAcesta a prezentat un raport oficial cu privire la starea apeductelor care deservesc Roma spre sfârșitul secolului I d.Hr., primul raport oficial al unei anchete cu privire la lucrările de inginerie care a fost publicat vreodată.[necesită citare]

În această calitate el a urmat un alt oficial distins de statul roman, Agrippa, prieten, aliat și ginerele lui Augustus, care a organizat în 34 î.Hr. o campanie de reparații și îmbunătățiri publice, inclusiv renovarea apeductului Aqua Marcia și o extindere a acesteia conducte pentru a acoperi mai mult din oraș. Prin acțiunile sale, după ce a fost ales în 33 î.Hr. ca unul dintre "aediles" (funcționari responsabili pentru clădirile și festivalurile de la Roma), străzile au fost reparate și canalizările au fost curățate și renovate. Agrippa și-a făcut cunoscut mandatul, prin extinderea și restaurarea Cloaca Maxima, canalizarea principală din Roma, construirea de terme, porticuri și grădini.


Apeductele Romei
Rămăşiţele apeductelor "Aqua Claudia" şi "Aqua Anio Novus", integrate în zidul lui Aurelian ca o poartă în 271 AD.Opera sa principală este "De aquaeductu", în două cărți, un raport oficial pentru împărat cu privire la starea apeductelor de la Roma. Aceasta prezintă o istorie și o descriere a alimentării cu apă de la Roma, inclusiv legile referitoare la utilizarea și întreținerea sa. Istoria tuturor apeductelor de la Roma este descrisă și include inclusiv detalii cu privire la dimensiunile canalelor și a debitelor lor, cum ar fi Aqua Appia, Aqua Alsietina, Aqua Tepula, Anio Novus, Aqua Virgo și Aqua Claudia.

Aqua Traiana a fost construit mai târziu și a fost terminat în anul 109 d.Hr.. Este cel mai mare dintre toate apeductele romane, și se termină la Janiculum într-o serie de mori de apă. Frontinus descrie calitatea apei livrate de către fiecare, în principal în funcție de sursa lor, fie că este vorba râu, lac sau de izvor.

Fraudă și furt
Una din primele sarcini pe care le-a avut atunci când a devenit comisar de apă a fost să pregătească hărți ale sistemului, astfel încât să poată evalua starea lor înainte de a întreprinde întreținerea acestora. El spune că multe apeducte au fost neglijate și nu lucrează la întreaga lor capacitate. El a fost preocupat în mod special de deturnarea alimentării de către agricultori și comercianți lipsiți de scrupule, printre multe altele. Aceștia au introdus țevi în canalul de apeducte pentru a se aproviziona. El a făcut, prin urmare, un studiu meticulos de admisie și livrare pentru fiecare linie, iar apoi a investigat discrepanțele. Pe țevi au fost puse ștanțe de plumb care poartă numele proprietarului, de asemenea, au fost folosite pentru a preveni furtul de apă. El era perfect conștient de lucrarea De Arhitectura de Vitruvius, care menționează construcția apeductului și întreținerea lui, publicată în secolul trecut.


Rămăşiţele apeductului "Aqua Claudia"[modificare] Sistemul de distribuțieDistribuția apei depindea într-un mod complex de înălțimea sa de intrarea în oraș, calitatea apei și a debitului său. Astfel, apa de calitate slabă putea fi trimisă pentru irigații sau grădini, în timp ce doar cea mai bună apă putea fi rezervată pentru utilizarea potabilă. Apa intermediară era folosită pentru băi și fântâni. Cu toate acestea, Frontinus a criticat practica de a amesteca apa din diferite surse, și una din deciziile lui a fost de a separa apele din fiecare sistem.

Întreținere
El a fost foarte preocupat de scurgerile din sistem, în special cele din conductele subterane, care au fost dificil de localizat și reparat, o problemă cu care se confruntă în continuare inginerii de apă astăzi. Apeductele aeriene necesită grijă pentru a se asigura că zidăria a fost păstrată în stare bună, în special cele care trec peste suprastructuri arcuite. El a spus că era esențial ca aceste suprastructuri să se mențină la o distanță de copaci, astfel încât rădăcinile lor să nu afecteze structurile. El a revizuit legislația în vigoare care reglementa apeductele de stat, precum și nevoia de aplicare a acestor statute.

Tactici militare
Frontinus de asemenea, a scris un tratat teoretic în domeniul științei militare, acest tratat este pierdut. Lucrarea sa "Strategemata", este o colecție de exemple de stratageme militare din istoria romană și greacă, aparent pentru utilizarea de către generali. El se bazează pe experiența proprie ca general în Germania, sub Domițian, dar asemănările dintre anecdotele pe care el le înregistrează și versiunile altor autori romani cum ar fi Valerius Maximus și Titus Livius sugerează că el s-a inspirat în principal,din surse literare. Autenticitatea celei de a patra carte a fost contestată [1].

Un exemplu pe care el îl dă este controlul apei râului în timpul unui asediu: Lucius Metellus, atunci când lupta în Spania, a deviat cursul unui râu și l-a direcționat de pe un teren mai ridicat împotriva taberei inamicului, care era amplasată pe un teren jos. Apoi, când inamicul a intrat în panică din cauza inundației bruște, el i-a ucis pe inamici într-o ambuscadă, folosind soldați care au fost staționați pentru acest scop.

Admin
Admin
Admin

Mesaje : 335
Data de înscriere : 13/07/2010
Varsta : 38
Localizare : TIMISOARA

Vezi profilul utilizatorului http://pierderideapa.wordpress.com

Sus In jos

stiati ca...

Mesaj  Admin la data de Lun Mar 21, 2011 2:31 am

Desi populatia lumii a crescut (si creste in continuare) exponential in ultimele secole, resursele de apa au ramas aceleasi? Astfel, noi avem acum la dispozitie aceeasi cantitate de apa pe care o aveau si primii homo sapiens sapiens.: 1.460 petatone (1 petatona = 1015 tone).
Apa acopera aproximativ 71% din suprafata pamantului? Cea mai mare parte a apei de pe glob sa gaseste in oceane (97.2%), urmate de ghetari/calote glaciare/etc (1.8%) in timp ce 0.9% se gaseste in subteran iar 0.001% sub forma de vapori. Apa “dulce”, utilizata de majoritatea organismelor de pe Terra, reprezinta doar 0.02% din totalul apei de pe Terra si se gasetse in rauri, lacuri etc.
mai mult de 94% din apa de pe Pamant are un inalt grad de salinitate? Nivelul mediu al salinitatii apei pe glob este de 35% (variaza, insa, foarte mult in functie de zona), iar anumite tari (cum ar Cipru, de exemplu) isi sporesc resursele de apa potabila desalinizand apa oceanelor//marilor in unitati speciale denumite uzine de desalinizare.
Aproximativ 24% din capacitatile de desalinizare existente pe glob se afla in Arabia Saudita? Peste 70% din apa consumata aici provine din aceste uzine de desalinizare. Cea mai mare uzina de desalinizare din tara este Shuaiba Desalination Plant care produce 150 de milioane de m³/yan.
Cea mai mare uzina de desalinizare din lume este Jebel Ali Desalination Plant, cu o productie totala de peste 300 de milioane m³/yan? Aceasta remarcabila constructie se regaseste in Emiratele Arabe Unite.

Corpul unei meduze este format in proportie de 98% din apa? Corpul uman, in schimb, contine un procent de 60-70% apa.
Oamenii grasi au mai putina apa in organism decat cei slabi (din punct de vedere procentual)? Acest lucru se datoreaza faptului ca tesutul adipos contine mai putina apa decat celelalte organe si tesuturi ale corpului (in medie, acesta contine aproximativ 10%). Tot din aceeasi cauza, corpul femeilor contine mai putina apa decat cel al barbatilor.
Corpul uman elimina apa prin rinichi (urina), transpiratie, plans dar si respiratie? Astfel, aproximativ 1.5 litri de apa sunt eliminati prin rinichi, 500 ml prin respiratie iar restul prin transpiratie. Cand plangem “pierdem”, in medie, aproximativ 1 ml de lacrimi.
Unele din cele mai bogate in apa organe ale corpului nostru sunt creierul si rinichii? Aproximativ 80% din creier este apa, in timp ce la rinichi procentajul creste pana la aproape 85%. Sangele contine pana la 83% apa.
In medie, un om are nevoie de 2.5 litri apa pe zi? Aceasta cantitate variaza in functie de activitatea fizica, pozitionarea geografica, clima etc. Specialistii recomanda sa consumam apa la o temperatura medie de 5 grade C.
Cantitatea de apa recomandata pentru a fi consumata de un om intr-o zi este de 50 litri? Aceasta cantitate inlude atat consumul propriu-zis cat si baia, prepararea mancarii etc. Insa, pe glob, exista diferente foarte mari ale consumului de apa intre diferite tari: americanii consuma, de exemplu, de 5 ori mai multa apa decat europenii (500 litri vs. 100 litri), in timp ce locuitori din tari precum Gambia trebuie sa se multumeasca doar cu 4.5 litri.
Apa imbuteliata reprezinta una din cele mai mari afaceri existente in domeniul alimentar? Piata apelor imbuteliate insumeaza, in prezent, peste 20 miliarde de dolari si este impartita intre cateva mii de societati in intreaga lume. Cele mai mari sunt Perrier (30% din piata), detinut de Nestle si Danone cu 15% din piata.
95% dintr-o rosie este apa?
In mod normal, apa nu are gust, miros sau culoare? Totusi, apa pe care o bem noi prezinta aceste insusiri datorita diferitilor factori cu care intra in contact (roci, substante de purificare, poluare etc).
Clorina se foloseste este folosita de oameni de peste 100 de ani pentru purificarea apei? 50 ml de clorina sunt suficienti pentru a distruge bacteriile din 100.000 de litri de apa.
Peste 30% din resursele mondiale de apa sunt localizate in Asia? Pe locurile urmatoare se afla America de Sud (cu 27%) si America de Nord (18%). Cele mai vitregite de lipsa apei sunt Orientul Mijlociu si Africa de Nord care detin, impreuna, doar 0.32 % din totalul apei de pe glob.
O cincime din totalul apelor fluviale ale lumii sunt detinute de fluviul Amazon?
Admin
Admin
Admin

Mesaje : 335
Data de înscriere : 13/07/2010
Varsta : 38
Localizare : TIMISOARA

Vezi profilul utilizatorului http://pierderideapa.wordpress.com

Sus In jos

Re: STIATI CA.....

Mesaj  Continut sponsorizat


Continut sponsorizat


Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum