Cautatorii apei pierdute

In jos

Cautatorii apei pierdute

Mesaj  Admin la data de Vin Iul 16, 2010 1:12 am

“Căutătorii apei pierdute “

Eforturile societăţii noastre de asigurare a unui standard mai bun de viaţă pentru membrii săi se vor reflecta şi în necesitatea modernizării sistemelor existente de alimentare cu apă, ca şi relizării unora noi în condiţii mai performante.

Deoarece eforturile materiale sunt deosebit de ridicate şi ele nu pot fi făcute pe termen scurt, este esenţial ca ceea ce există să fie ţinut in condiţii de bună funcţionare pană la asigurarea mijloacelor de modernizare, extindere, refacere si supraveghere.

Pană la urmă de ce căutăm apa pierdută?

În mod sigur este ceva ce nu ne place, pierderile de apă sunt costisitoare şi pot reprezenta un pericol.Controlarea pierderilor este o profesie ca oricare alta, necesită abilitaţi de utilizare a aparatelor care sunt destul de complexe, de interpretare a datelor obţinute, într-un cuvant este nevoie de profesionalism.

De ce este important să găsim pierderile de apă?

Pierderile se pot produce la rezervoare, in conductele de transport, dar mai ales în sistemele de distribuţie.Detecţia pierderilor de apă este o componentă din ce în ce mai importantă a sistemului de alimentare cu apă.În contextual actual unde apa potabilă este tot mai rară , iar potabilizarea(tratarea) ei reprezintă un proces costisitor se doreşte ca sistemele de alimentare cu apă să fie cat mai performante.

Pierderile în reţelele de apă reprezintă o risipă, dar sunt inevitabile.În materialele de specialitate ele sunt definite ca NRW -apa care nu aduce venituri, dare eu cred că mai corect ar fi să-i spunem apa care aduce pierderi(financiare,de imagine,materiale,etc.)

Este important să găsim pierderile de apă pentru :

-a reduce investiţiile,

-reducerea costurilor de exploatare,

-reducerea costurilor de intretinere,

-a oferii un serviciu si o apă de calitate

-a nu produce pagube altor deţinători de utilităţi si terţilor

-a nu risipii apa

Factorii care determină aparitia pierderilor de apă sunt:

*vechimea reţelelor şi a conductelor

*condiţii de realizare ale reţelei

*natura terenului

*calitatea apei

*condiţiile hidraulice din reţea

*mediul ambiental

*densitatea de armături si branşamente

*variaţiile de temperaturi

*curenţii vagabonzi

Localizarea pierderilor ascunse de apă din reţelele de distribuţie a apei se bazează în general pe localizarea zgomotului produs de apa care iese cu presiune prin spărtură. În timpul localizarii defectelor vom diferenţia două etape de lucru şi anume “prelocalizarea” şi “localizarea exactă” a acestora .Prin prelocalizare este stabilită cu precizie secţiunea afectată de spărtură , prin ascultarea armăturilor direct accesibile, cu ajutorul unor microfoane sensibile iar localizarea exactă ne permite determinarea in teren a locului unde are loc pierderea şi se face cu echipamente de tip ureche electronică.

Pentru localizarea pierderilor din reţele de distribuţie a apei se utilizează în general zgomotul produs de apa care iese cu presiune prin spărtură.Iesirea lichdului prin spărtură duce la generarea de unde acustice, care sunt purtate mai departe atat de coloana de apă cat şi de pereţii conductei. Undele acustice se întind în coloana de apă spre ambele extremitati.

Cu cat undele sonore se îndepărtează de sursă, cu atît devin mai slabe. Exista un punct unde undele din coloana de apă nu mai pot atinge materialul şi practic zgomotul pierderii devine imperceptibil.La toate acestea se adaugă şi calitatea solului, densitatea acestuia, adancimea conductei, materialul din care este făcută conducta , presiunea apei din reţea, dimetru conductei, alţi factori. Cea mai importantă condiţie este ca materialul să poată fi supus la vibraţii. Pentru conductele metalice nu există probleme în condiţii obişnuite. Dimpotrivă, materialele nemetalice sunt inerte “sonor” şi transmit foarte slab semnalul.

Din aceste motive nu se poate stabili niciodată cu precizie dinainte cat de departe se poate auzi zgomotul produs de spărtură.Factorii de zgomot ce pot perturba localizarea pierderilor sunt:

-zgomotele traficului

-zgomotele produse de industrie

-pompe,hidrofoare

-zgomotul produs de vant

-zgomotul produs de utilizarea apeiÎn concluzie introducerea metodelor de localizare a pierderilor din reţelele de apă facilitează astăzi o scădere a deficitului de apă.Este foarte util să se acorde o importanţă majoră instruirii personalului angrenat in procesul de detecţii pierderi apă.

Beneficii obţinute prin reducerea pierderilor:

-reducerea costurilor de producere a apei

-reducerea costurilor de exploatare a retelei

-reducerea daunelor asupra terţilor

-prestarea unui serviciu cu o calitate tot mai crescuta
Admin
Admin
Admin

Mesaje : 335
Data de înscriere : 13/07/2010
Varsta : 38
Localizare : TIMISOARA

Vezi profilul utilizatorului http://pierderideapa.wordpress.com

Sus In jos

pierderile de apa

Mesaj  vasaurflo la data de Dum Iul 18, 2010 4:46 am

Noroc !

Scopul identificarii pierderilor ascunse :

- oferirea unui serviciu de calitate atat clientilor actuali cat si celor ce vor veni ;
- pretul de furnizare al apei catre consumator sa fie cat mai mic ;
- pretul de exploatare al retelei sa fie redus ;
- reducerea cantitatii de apa potabila aruncata "la canal" ;
- salarii si beneficii continue oferite de angajator ;
- pastrarea proprietatilor fizice si chimice ale apei pana la consumator ;
- daunele provocate altor detinatori de retele utilitare.

Beneficiul pierderilor (surprinzator, dar are si beneficii)

- atenuarea loviturilor de berbec (retele vechi care pot ceda datorita necunoasterii operatiunii de deschidere/inchidere a unei vane) ;
- miscarea apei in retea (acolo unde reteaua este supradimensionata si sta datorita lipsei de consumatori (criza economica + dorinta de dezvoltare a vechiului sistem));
- descoperirea consumatorilor clandestini (nu au facut bine priza intre bransament si conducta) ;
- descoperirea retelei "uitate" in pamant ;
- descoperirea avariilor in zonele in care aparatele nu pot indica (datorita distantei intre captori, a materialului - peid, azbociment, premo) avariile.

Influenta factorilor externi si interni asupra detectarii pierderilor de apa :

- zgomotele de fond (motoare, automobile, oameni) ;
- asfaltarea punctelor fixe din retea (camine, hidranti subterani, vane) ;
- neactualizarea planurilor GIS cu realitatea din teren (pe plan este otel si in realitate este PEID) ;
- zgomotele produse de deschiderea/inchiderea partiala a vanelor atat celor din pamant cat si celor din camine ;
- robinetele de pe bransament localizate in trotuar semideschise ;
- aparate cu probleme (soft virusat/dereglat ; microfoane defecte ; cabluri intrerupte ...)

Practic fiecare firma din respectivul oras care are in exploatare o retea de apa potabila TREBUIE SA INVESTEASCA IN OAMENI, ECHIPAMENTE SI IN SOFT, pentru a avea rezultate aproximativ corecte.
Echipele de detectii pierderi de apa TREBUIE SA FACA DOAR LUCRUL ACESTA SI NU SI ALTCEVA, pentru a-si forma urechea.
Recuperarea pierderilor trebuie sa se reflecte atat in costul apei furnizate cat si in motivatia angajatilor.

Cu stima,

FV

vasaurflo

Mesaje : 28
Data de înscriere : 18/07/2010
Varsta : 37
Localizare : BUCURESTI

Vezi profilul utilizatorului

Sus In jos

CĂUTĂTORII APEI PIERDUTE, PE INTERNET

Mesaj  Admin la data de Joi Aug 12, 2010 3:08 am

CĂUTĂTORII APEI PIERDUTE, PE INTERNET

Modernizarea sistemelor existente de alimentare cu apă, ca şi realizarea unora noi au devenit o necesitate, dat fiind standardul de dotări şi de confort din prezent. Întrucât aceste investiţii presupun eforturi materiale semnificative, este esenţial ca reţelele existente să fie menţinute în condiţii de bună funcţionare, până la asigurarea mijloacelor de modernizare, extindere sau refacere.

Pierderile de apă în sistemele publice de distribuţie, între staţia de tratare şi consumator, sunt inevitabile din cauza defectelor care pot apărea la conducte. Cauzele sunt multiple şi implică în principal vechimea conductelor, natura terenului şi condiţiile de curgere hidraulică din reţea.
Pierderile din reţeaua de apă sunt o pierdere implicită a operatorilor, iar terminologia de specialitate din limba engleză este deosebit de sugestivă în acest sens, pierderile numindu-se non-revenue water, adică „apa care nu aduce venit”. În multe ţări, companiile de apă îşi direcţionează eforturile înspre perfecţionarea metodelor de detecţie a pierderilor, pentru a-şi reduce cheltuielile de exploatare şi întreţinere, pentru a-şi planifica eficient investiţiile în modernizarea reţelelor şi, nu în ultimul rând, pentru preveni risipa de apă, dată fiind importanţa acestei resurse.

Cum se găseşte apa „pierdută”?

Detecţia pierderilor de apă este o componentă din ce în ce mai importantă a exploatării şi întreţinerii sistemelor de alimentare cu apă. Localizarea pierderilor din reţelele de distribuţie a apei se bazează, în general, pe localizarea zgomotului produs de apa care iese cu presiune prin spărtură. În timpul localizarii defectelor, se diferenţiază două etape de lucru, prelocalizarea şi localizarea exactă a acestora.
Prelocalizarea stabileşte secţiunea afectată de spărtură, prin ascultarea armăturilor direct accesibile, cu ajutorul unor microfoane sensibile, în timp ce localizarea exactă permite determinarea pe teren a locului unde are loc pierderea, cu echipamente de tip ureche electronică.

Pentru localizarea pierderilor se “apelează”, în general, la zgomotul produs de apa care iese cu presiune prin spărtură. Ieşirea lichidului prin spărtură duce la generarea de unde acustice, care sunt purtate mai departe, atât de coloana de apă, cât şi de pereţii conductei, în ambele direcţii. Condiţia esenţială pentru detecţia pierderilor de apă este ca materialul conductelor să poată fi supus vibraţiilor. Pentru conductele metalice nu există probleme în condiţii obişnuite. Dimpotrivă, materialele nemetalice sunt inerte “sonor” şi transmit foarte slab semnalul.
Cu cât undele sonore se îndepărtează de sursă, cu atât devin mai slabe. La un moment dat, se ajunge la un punct în care undele din coloana de apă nu mai pot atinge materialul, şi, practic, zgomotul pierderii devine imperceptibil. Calitatea solului, densitatea acestuia, adâncimea şi diametrul conductei, materialul acesteia, presiunea apei din reţea, precum şi zgomotele din trafic sau produse de vânt, de utilizarea apei etc. sunt tot atâţia factori care influenţează sau se suprapun peste zgomotul produs de scurgerea de apă din conductă. Din aceste motive, nu se poate stabili niciodată dinainte cu precizie cât de departe se poate auzi zgomotul produs de spărtură.

Forum de discuţii pe internet – o iniţiativă pusă recent în practică

Detecţia pierderilor de apă este o profesie care necesită, ca oricare alta, instruire, aprofundare, anumite abilităţi şi experienţă. În cadrul Aquatim există un compartiment specializat de detecţie a pierderilor de apă, care a obţinut în anul 2008 locul întâi la primul concurs naţional din acest domeniu de activitate, organizat de către Asociaţia Română a Apei. În noiembrie 2009, la Timişoara s-a desfăşurat a doua ediţie a acestei competiţii, de data aceasta echipei Aquatim revenindu-i rolul de gazdă. Pe lângă secţiunea practică, de competiţie, care s-a desfăşurat pe teren, în condiţii normale de lucru, evenimentul a inclus seminarii şi ateliere de specialitate, generând un cadru larg de interacţiune şi schimb de informaţii între specialişti.

Participanţii au fost cu toţii de acord că dincolo de provocarea competiţiei, marele câştig a constat tocmai în posibilitatea de a-şi împărtăşi din experienţă, de a învăţa unii de la alţii, din reuşite, dar şi din dificultăţile întâlnite. Aşa a apărut ideea dezvoltării şi perpetuării acestei comunicări.

De curînd, echipa Aquatim a creat un forum de discuţii pe internet, http://pierderiapa.forumz.ro, care reuneşte specialişti din ţară şi din străinătate, cât şi alţi oameni interesaţi, din domenii conexe de activitate. Deşi forumul a fost creat de către specialişti pentru specialişti, subiectele postate nu se limitează strict la acest nivel de adresabilitate, fiind adăugate şi informaţii de interes general, cum ar fi conversia pierderilor sub formă „picăturii” sau „firicelului” de apă în litri/oră sau mc/lună. Cum internetul a devenit o alternativă viabilă de socializare, forumiştii sunt încrezători că vor dezvolta o reţea care va duce la impunerea bunelor practici în detecţia pierderilor de apă la nivel naţional.
Admin
Admin
Admin

Mesaje : 335
Data de înscriere : 13/07/2010
Varsta : 38
Localizare : TIMISOARA

Vezi profilul utilizatorului http://pierderideapa.wordpress.com

Sus In jos

Re: Cautatorii apei pierdute

Mesaj  Continut sponsorizat


Continut sponsorizat


Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum