Unde sunt pierderile de apa?

In jos

Unde este apa care lipseste?

32% 32% 
[ 9 ]
18% 18% 
[ 5 ]
18% 18% 
[ 5 ]
14% 14% 
[ 4 ]
18% 18% 
[ 5 ]
 
Total voturi : 28

Unde sunt pierderile de apa?

Mesaj  Admin la data de Vin Iul 16, 2010 12:59 am

Detectia pierderilor de apa are o stransa legatura cu reteaua de canalizare.Poate va intrebati ce are reteaua de apa cu reteaua de canalizare.
In primul rand apa care se pierde printr-o spartura dintr-o conducta(bransament) isi croieste un traseu,poate iesi la suprafata sau poate sa caute un traseu subteran.De cele mai multe ori ea se infiltreaza pe o sapatura mai recenta,patrunde in reteaua termica,de telefoane sau de canalizare.Pe aceste trasee poate sa parcurga kilometrii, ceea ce face ca munca operatorului detectii pierderi apa sa fie mai dificila.In situatia in care se semnaleaza o scadere de presiune intr-o zona(strada,bloc,etc) se incepe prin a cauta apa care lipseste. Un ajutor se primeste cautand in reteaua de canalizare, aici se poate observa daca exista o infiltratie care sa ne poata indruma spre locul unde putem incepe cautarile.
In conditiile in care retelele de canalizare moderne sunt din tuburi de PVC,fibra de sticla,etc. materiale care se imbina ermetic- apa care se scurge din conducte nu se va mai putea infiltra in sistemul de canalizare.
Este bine sa rau acest lucru?
Este bine pentru statia de tratare a apelor uzate care nu mai au de-a face cu volume mari de apa provenite din infiltratii.
Este mai putin bine pentru cei care cauta apa pierduta.Apa se va deplasa pe sapatura canalizarii, prin pietrisul si nisipul folosit ca pat suport pentru reteaua de canalizare si v-a iesii la suprafata unde ii va permite solul.

De aceea consider ca este foarte important sa existe o relatie de colaborare intre inspectia canalelor(video,mecanica,manuala) si inspectia retelelor de apa.

avatar
Admin
Admin

Mesaje : 335
Data de înscriere : 13/07/2010
Varsta : 38
Localizare : TIMISOARA

Vezi profilul utilizatorului http://pierderideapa.wordpress.com

Sus In jos

Re: Unde sunt pierderile de apa?

Mesaj  AQUAMAN5SK la data de Mar Iul 20, 2010 2:47 am

Da ai dreptate in principiu. Trebuie sa remarc faptul ca la ora actuala retelele de canalizare nu se realizeaza 100% etanse! Materialele utilizate pentru corpul conductei asigura cu un minim efort o etansare corespunzatoare prescriptiilor producatorilor. Dar problemele incep la modul de racordare la caminele de vizitare a conductei canalului. Ideal ar fi sa se foloseasca camine prefabricate in care sa se inglobeze piesele de racord specifice fiecarui material folosit. In acel moment putem vorbii de o asigurare a protectiei la etansare a retelei de canal. In realitate din nepasare, nestinta, indiferenta sau din economie de cele mai multe ori nu se folosesc piese de racord corespunzatoare, ci se sparge tubul caminului in care se baga teava de canal, dupa care POATE se mai face si o matare cu mortar! Mai mult caminele de vizitare nu sunt etansate pe inaltimea lor intre tuburile ce la compun. In acest fel apa din pinza freatica este drenata in permanenta marind volumul apei care merge spre tratare in statia de epurare. In plus aceasta apa din pinza freatica nu o plateste nimeni , fiind deci suportata implicit de noi AQUATIM.
De ce este important ca o retea de canalizare sa fie cit se poate de etansa?!
Are in primul rind potential infectios. Sistemul nostru de canalizare este unitar si unidirectional. Adica adunam si apa de ploie, fiind forte important in costuri de operare cita apa tratam in coparatie cu cita apa incasam prin facturare de la consumatori. Deci orice aport suplimentar de apa, inclusiv din pierderile de apa potabila este de nedorit. In al treilea rand trebuie sa protejam pinza freatica de infestare.
Pentru a nu se intampla scenariul real ca apa dintr-o pierdere sa mearga in lungul retelei de canal, trebuie ca la executie sa se realizeze un grad de compactare corespunzator a straturilor de acoperire a retelei de canal. Daca am avea o compactare corespunzatoare si o retea etansa sigur am forta apa din pierderi sa iasa la suprafata intr-un loc foarte apropiat de defect.
Obsevatiile de mai sus se bazeaza pe exerienta pe care o am in domeniu retelei de canalizare. Sigur ca mai avem si alte probeme, dar alta data.
Numai bine,
ing. Gabriel Blanaru

AQUAMAN5SK

Mesaje : 1
Data de înscriere : 14/07/2010
Varsta : 57
Localizare : TIMISOARA

Vezi profilul utilizatorului

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum