Gullyver

In jos

Gullyver

Mesaj  Admin la data de Vin Aug 06, 2010 1:50 am

MICUL „CERCETAŞ” GULLYVER VA INSPECTA CANALELE

Modernizarea reţelelor de apă şi canalizare a implicat specializarea personalului, pentru folosirea tehnologiilor şi echipamentelor noi de lucru. La Aquatim se aşteaptă, în scurt timp, primirea unui laborator mobil CCTV (closed-circuit television) de inspecţie a reţelelor de canalizare. În acest context, un grup de specialişti de la Aquatim, format din Bogdan Roşu, Compartimentul cercetare-tehnologii noi, Adrian Popuţe-Chirilă, Secţia reţele apă-canal, şi Neculai Timuc, Secţia canal, au urmat un program de trei săptămâni de instruire practică, în Germania, pentru a se familiariza cu aparatul respectiv şi a transfera ulterior colegilor cunoştinţele astfel dobândite. Ca participant la acest program, mi-a revenit rolul de a relata această experienţă.

Colegii germani au fost foarte deschişi în a ne dezvălui din secretele meseriei. Totodată, ne-au atenţionat asupra eventualelor probleme care ar putea apărea pe parcursul utilizării aparaturii. Instruirea, alături de colegii din Munchen, a vizat dobândirea abilităţilor de a lucra cu Gullyver, robotul care permite inspecţia interioarelor canalelor cu diametre mici, chiar şi până la 250 mm.

Ceea ce ne-a surprins în mod plăcut a fost uşurinţa manevrabilităţii şi claritatea imaginilor furnizate de sistemul CCTV pe care am lucrat. Pe de altă parte, renumele bunelor practici germane nu s-a dezminţit. Se acordă o mare grijă întreţinerii echipamentelor, noi sau vechi, o zi pe săptămână, vinerea, fiind dedicată acestor operaţiuni.

Gullyver, micul cercetaş, este comandat prin fibră optica din interiorul unei maşini pe care este montată întreaga aparatură, incluzând: panoul de comandă, macaraua pentru plasarea în canal, mosorul electric de fibră optica şi diverse role şi scule necesare.

Aparatura de tip CCTV se foloseşte acolo unde oamenii nu au acces, datorită dimensiunilor mici sau construcţiei canalelor. La Aquatim, poate fi utilizată de către mai multe compartimente, în activitatea lor. Un exemplu ar fi la recepţia canalelor nou construite, pentru localizarea eventualelor imperfecţiuni ale racordurilor, avantajele constând în asigurarea unei calităţi mai bune ale acestor lucrări, prestate de terţi.
Un al doilea domeniu de utilizare este în cadrul programului de mentenanţă, pentru a depista obturarea respectiv aplatizarea tubului şi a permite astfel o intervenţie în timp real cu costuri reduse la locul defecţiunilor constatate.

De asemenea, utilitatea sa se regăseşte în sprijinul pe care îl dă la colectarea de pe teren, a datelor despre starea reţelelor, pentru întocmirea bazei de date GIS (Geographic Information System – o hartă a tuturor reţelelor subterane în care sunt integrate şi traseele conductelor de apă şi de canalizare).

Bogdan ROŞU
Compartimentul cercetare-tehnologii noi
avatar
Admin
Admin

Mesaje : 335
Data de înscriere : 13/07/2010
Varsta : 38
Localizare : TIMISOARA

Vezi profilul utilizatorului http://pierderideapa.wordpress.com

Sus In jos

Gulliver

Mesaj  mesterul la data de Vin Aug 20, 2010 12:38 pm

Rog un coleg din cei care au in dotare echipament made in germany sa faca cateva poze ale echipamentului si sa le puna pe forum (sau pe jipai@yahoo.com), in special cu liftul de coborat robotul in canalizare si sistemul de role pentru cablu. Noi avem echipament francez Eca-Hytec, a iesit din garantie si desi i-am adus (personal) mici modificari, e bine sa ma inspir si din alte echipamente pentru o utilizare rapida, eficienta si sigura. Dupa "rodaj", celor interesati le stau la dispozitie. . .!
avatar
mesterul

Mesaje : 10
Data de înscriere : 15/07/2010
Varsta : 47
Localizare : Buzau

Vezi profilul utilizatorului

Sus In jos

Re: Gullyver

Mesaj  VOLO la data de Vin Ian 07, 2011 11:57 am

Daca poti sa ne spui si noua ce mici contributii personale ai adus echipamentului de la ECA Hytec ar fi foarte bine pt ca la Resita avem multe probleme din cauza ui , cea mai frecventa fiind cablul ombilical care este cam fragil dupa parerea mea. Am tot lipit la el de m-am saturat si se tot intrerupe aprox la 60-70 cm de la mufa de legatura Jupiter care intra in robotul Pipe Cruiser. Momentan avem probleme cu camera si asteptam solutiile din Franta pt ca al nostru este inca in garantie
avatar
VOLO

Mesaje : 4
Data de înscriere : 12/08/2010
Varsta : 45
Localizare : Resita

Vezi profilul utilizatorului

Sus In jos

in asteptare

Mesaj  Admin la data de Mier Feb 02, 2011 2:13 am

Inca nu s-a rezolvat problema cu autolaboratorul(transfer,verificare,inmatriculare) asa ca nu exista inca in teren acel robotel.
Cei din Germania ziceau si ei ca problema cea mai mare ramane la cablul de transmitere a datelor(este din fibra optica si daca se rupe datorita intepenirii robotului este destul de scump de reparat).
avatar
Admin
Admin

Mesaje : 335
Data de înscriere : 13/07/2010
Varsta : 38
Localizare : TIMISOARA

Vezi profilul utilizatorului http://pierderideapa.wordpress.com

Sus In jos

Re: Gullyver

Mesaj  Continut sponsorizat


Continut sponsorizat


Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum