Gullyver, viitorul nostru "coleg"

In jos

Gullyver, viitorul nostru "coleg"

Mesaj  loredana la data de Joi Aug 05, 2010 9:57 pm

Aquatim va dispune in curind de aparatura CCTV pentru inspectarea canalelor. Puteti afla mai multe despre acest subiect in articolul de mai jos, publicat in nr. din mai al Aquastiri si semnat de Bogdan Rosu (Compartimentul Cercetare-tehnologii noi), de la Aquatim. Bogdan a urmat un stagiu de instruire in Germania, ocazie cu care s-a "imprietenit" cu ... robotul Gullyver.


MICUL „CERCETAŞ” GULLYVER VA INSPECTA CANALELE

Modernizarea reţelelor de apă şi canalizare a implicat specializarea personalului, pentru folosirea tehnologiilor şi echipamentelor noi de lucru. La Aquatim se aşteaptă, în scurt timp, primirea unui laborator mobil CCTV (closed-circuit television) de inspecţie a reţelelor de canalizare. În acest context, un grup de specialişti de la Aquatim, format din Bogdan Roşu, Compartimentul cercetare-tehnologii noi, Adrian Popuţe-Chirilă, Secţia reţele apă-canal, şi Neculai Timuc, Secţia canal, au urmat un program de trei săptămâni de instruire practică, în Germania, pentru a se familiariza cu aparatul respectiv şi a transfera ulterior colegilor cunoştinţele astfel dobândite. Ca participant la acest program, mi-a revenit rolul de a relata această experienţă.

Colegii germani au fost foarte deschişi în a ne dezvălui din secretele meseriei. Totodată, ne-au atenţionat asupra eventualelor probleme care ar putea apărea pe parcursul utilizării aparaturii. Instruirea, alături de colegii din Munchen, a vizat dobândirea abilităţilor de a lucra cu Gullyver, robotul care permite inspecţia interioarelor canalelor cu diametre mici, chiar şi până la 250 mm.

Ceea ce ne-a surprins în mod plăcut a fost uşurinţa manevrabilităţii şi claritatea imaginilor furnizate de sistemul CCTV pe care am lucrat. Pe de altă parte, renumele bunelor practici germane nu s-a dezminţit. Se acordă o mare grijă întreţinerii echipamentelor, noi sau vechi, o zi pe săptămână, vinerea, fiind dedicată acestor operaţiuni.

Gullyver, micul cercetaş, este comandat prin fibră optica din interiorul unei maşini pe care este montată întreaga aparatură, incluzând: panoul de comandă, macaraua pentru plasarea în canal, mosorul electric de fibră optica şi diverse role şi scule necesare.

Aparatura de tip CCTV se foloseşte acolo unde oamenii nu au acces, datorită dimensiunilor mici sau construcţiei canalelor. La Aquatim, poate fi utilizată de către mai multe compartimente, în activitatea lor. Un exemplu ar fi la recepţia canalelor nou construite, pentru localizarea eventualelor imperfecţiuni ale racordurilor, avantajele constând în asigurarea unei calităţi mai bune ale acestor lucrări, prestate de terţi.
Un al doilea domeniu de utilizare este în cadrul programului de mentenanţă, pentru a depista obturarea respectiv aplatizarea tubului şi a permite astfel o intervenţie în timp real cu costuri reduse la locul defecţiunilor constatate.

De asemenea, utilitatea sa se regăseşte în sprijinul pe care îl dă la colectarea de pe teren, a datelor despre starea reţelelor, pentru întocmirea bazei de date GIS (Geographic Information System – o hartă a tuturor reţelelor subterane în care sunt integrate şi traseele conductelor de apă şi de canalizare).

Bogdan ROŞU
Compartimentul cercetare-tehnologii noi

loredana

Mesaje : 3
Data de înscriere : 27/07/2010

Vezi profilul utilizatorului

Sus In jos

Felicitari

Mesaj  mesterul la data de Dum Aug 08, 2010 2:35 am

Noua achizitie este un progres atat din punctul de vedere pentru care a fost proiectat-inspectie video a canalizarilor- cat si pentru descoperirea unor pierderi ascunse de apa potabila. La Buzau cele doua laboratoare mobile s-au completat foarte bine, usurandu-ne munca!
Din partea noastra: NOI SI IMPORTANTE REALIZARI SI SUCCESE !
mesterul
mesterul

Mesaje : 10
Data de înscriere : 15/07/2010
Varsta : 47
Localizare : Buzau

Vezi profilul utilizatorului

Sus In jos

raport inspectie video

Mesaj  vasaurflo la data de Dum Aug 08, 2010 11:58 am

Salut !

Cum faceti (editati) raportul in urma inspectiei ?

Foloseste un soft anume ?

Inclinometru are ?

FV

vasaurflo

Mesaje : 28
Data de înscriere : 18/07/2010
Varsta : 37
Localizare : BUCURESTI

Vezi profilul utilizatorului

Sus In jos

CCTV Resita

Mesaj  VOLO la data de Joi Aug 12, 2010 10:04 pm

Va salut si eu
Relativ nou si in Resita , serviciul de Inspectii CCTV isi dovedeste incet incet eficacitatea mai ales in verificarea sistemelor noi de canalizare implementate prin programul ISPA. La noi s-au achizitionat 2 autolaboratoare mobile , unul pentru canalizare iar cel de-al doilea pentru detectii pierderi apa in februarie 2010.
Pe Autolaboratorul CCTV folosim echipamente ECA HyTEC, o firma franceza iar softul pentru acesta este CanaSoft. Robotelul nostru este Pipe Cruiser si poate face inspectii pe tuburi de canalizare cu diametre cuprinse intre 200 si 1500 mm atat pe rotund cat si pe ovoide cu o autonomie a cablului de pana la 200m.
Cu ajutorul softului se pot genera mai multe tipuri si formate de rapoarte de inspectie , mai complexe sau mai simple in functie de cerinte. Se pot salva bazele de date in format text sau XML , softul fiind foarte maleabil in privinta selectarii , ordonarii sau cautarii datelor sau inspectiilor efectuate.

Pentru alte detalii va stau cu placere la dispozitie incepand din 15 septembrie

Off topic: Felicitari pt ideea de a realiza acest forum unde se pot schimba pareri si impresii despre diferite echipamente folosite in tara.
As veni si eu cu o idee pt un nou topic unde sa postam plusurile si minusurile echipamentelor de detectie pt a ne putea face o impresie despre aceste echipamente
Volosciuc Florin
Inspectii CCTV
VOLO
VOLO

Mesaje : 4
Data de înscriere : 12/08/2010
Varsta : 45
Localizare : Resita

Vezi profilul utilizatorului

Sus In jos

ECA HYTEC

Mesaj  vasaurflo la data de Sam Aug 14, 2010 12:37 pm

Apa Nova Bucuresti are in dotare un autolaborator de la firma Hytec cu softul de editare rapoarte "Canasoft".

Nu pot sa spun ca softul de editare nu este bun, dar echipamentul lasa ...., deoarece :
este foarte sensibil pe reteaua de canalizare ;
nu suporta nivel de apa mai mult de 10% (daca este incepe sa faca probleme) ;
este recomandat de catre producator sa se utilizeze pe retele uscate, numai ca astfel de situatii le intalnesti foarte rar la receptii, nu mai zic de alte interventii ;
trebuie desfacut din toate inchieturile cand este vorba sa schimbi rotile in functie de diametru ;
service-ul din ROMANIA si FRANTA ..... si pe preturi .... ;

Ce sa zic poate voi aveti mai mult noroc, ca noi de 2 ani il avem si aproximativ 1 an a stat pe dreapta in service.

In rest fiecare Oras alege ce firma doreste si ce fel de echipamente il satisface.

FV


vasaurflo

Mesaje : 28
Data de înscriere : 18/07/2010
Varsta : 37
Localizare : BUCURESTI

Vezi profilul utilizatorului

Sus In jos

Re: Gullyver, viitorul nostru "coleg"

Mesaj  VOLO la data de Vin Ian 07, 2011 12:16 pm

Acum dupa cca un an de utilizare (in paranteza fie spus de utilizare, un an de cand este la noi la Resita) am constatat si noi pe proprie piele cele descrise mai sus. Cea mai mare problema a noastra este cablul ombilical care te lasa cand iti este lumea mai draga si daca nu am fi primit imputernicire de la firma care asigura serviceul si garantia echipamentului sa il reparam noi cred ca numai pe drum ar fi stat acest cablu 2-3 zile drumul pana acolo , 2-3 zile reparatia , 2-3 zile retur si tot asa . Deja pot spune ca am devenit ëxpert"in liirea firelor in mufa jupiter ca sa nu mai zic ca stiu pe de rost codurile de culuori ale acestuia in mufa. Lasand gluma deoparte adevarul este ca nu prea isi face banii acest echipament Hytech. 39Euro un simplu manson pt mufa jupiter, 40 euro o curea dintata la tambur, 200 euro hubloul camerei si alte asemenea mi se cam pare jecmaneala pe fata.
Acum avem probleme cu camera FTR80CX care are semnal video dar nu este recunoscuta pe displayul de control si nici telecomandare nu are. Asteptam solutii din Franta pt ca cei de la service vad ca nu stiu ce sa ii faca. Asadar asteptam si sa vedem cat....... poate pana se termina garantia .
VOLO
VOLO

Mesaje : 4
Data de înscriere : 12/08/2010
Varsta : 45
Localizare : Resita

Vezi profilul utilizatorului

Sus In jos

Re: Gullyver, viitorul nostru "coleg"

Mesaj  Continut sponsorizat


Continut sponsorizat


Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum