Detectia defectelor prin inspectia Video a canalelor

In jos

Detectia defectelor prin inspectia Video a canalelor

Mesaj  propper la data de Mier Aug 04, 2010 1:25 am

Salutare,
In urma cu cateva luni am avut prilejul sa particip la un curs de instruire despre inspectia video a canalelor (din Munchen). Mai jos pun direct articolul din Aquastiri (copy-paste a uneia din variante inainte de tiparire), dar daca aveti ceva intrebari in legatura cu aceste utilaje (mod de functionare, alcaturie, costuri etc) trebuia doar sa ma intrebati si o sa incerc sa va raspund.

Articolul:

Situaţia actuală de modernizare a reţelelor de apă şi canal a atras după sine şi nevoia specializării personalului. În acest context şi beneficiind de parteneriatul Aquatim cu Departamentul Ape Uzate de la Primăria Munchen, trei colegi de-ai noştrii, Bogdan Roşu, Adrian Popuţe-Chirilă şi Neculai Timuc s-au specializat în Germania timp de trei săptămâni pe Inspecţia TV a reţelelor de canalizare. În aceste săptămâni colegii germani au manifestat o deschidere deosebită dezvăluindu-ne din micile taine ale meseriei şi atenţionându-ne totodată asupra eventualelor probleme care ar putea apărea. Odată ajunşi la Munchen, nerăbdarea specialiştilor noştrii de a işi intra în rol a luat sfârşit cu primele ore ale dimineţii, 7:00 am. Astfel, adaptarea la programul de muncă al bavarezilor s-a făcut repede, având în vedere că el nu diferea cu mult faţă de cel de acasă. Ceea ce în mod plăcut a surprins a fost grija cu care îşi întreţineau utilajele, atât cele noi, cât şi cele vechi, vinerea fiind ziua dedicată în special acestor operaţiuni.
Instruirea alături de colegii din Munchen a vizat dobândirea abilităţilor de a lucra cu Gullyver, robotul care permite inspecţia interioarelor canalelor cu diametre mici, chiar şi până la 250 mm. Gullyver, micul cercetaş, este comandat prin fibră optica din interiorul unei maşini pe care este montată întreaga apratură, incluzând: panoul de comanda, macaraua pentru plasarea lui în canal, mosorul electric de fibră optica diverse role şi scule necesare.
Ca avantaje ale utilizării acestui aparat distingem: asigurarea calităţii execuţiei lucrărilor de către terţi prin efectuarea recepţiei canalelor noi construite, localizarea imperfecţiunilor racordurilor sau obturarea respectiv aplatizarea tubului, permiţând astfel o intervenţie în timp real cu costuri reduse la locul defecţiunilor constatate. De asemenea utilitatea sa se regăseşte în sprijinul pe care îl dă G.I.S.-ului pentru colectarea de date necesare întocmirii unei baze de date asupra stării reţelelor.
Acest echipament complex va fi donat de către Primăria Munchen fundaţiei Aquademica, rezultată în urma parteneriatului dintre Aquatim, Timisoara şi Departamentul Ape Uzate, Munchen, fundaţie a cărei scop este perfecţionarea profesională a personalului din sfera noastră de activitate.

Sunt cu ochii pe intrebarile voastre cyclops cyclops

propper

Mesaje : 2
Data de înscriere : 14/07/2010
Varsta : 32
Localizare : Timisoara

Vezi profilul utilizatorului

Sus In jos

inspectii video

Mesaj  vasaurflo la data de Mier Aug 04, 2010 12:15 pm

Salut !

Felicitari pentru o asa sponsorizare, deoarece un autolaborator de inspectii video este in medie de 70-80.000 EURO (cu tot cu masina).

In Bucuresti, Apa Nova are in dotare 2 autolaboratoare de inspectie video format din 2 persoane/autolaborator. Verificam reteaua de canalizare de aproximativ 13 ani si pot sa va spun ca am vazut multe (de 5 ani coordonez atat echipele de depistari pierderi ascunse cat si cele de inspectii video).

Autolaboratorul ANB are in dotare 3 echipamente de inspectii video :

- robotul care poate face inspectii intre DN 200 mm - Dn 600 mm (optim), dar poate merge si pe diametre mai mari cu mentiunea ca nivelul de apa sa fie cat mai mic (sub 20%-depinde de diametru) si in unele cazuri se vor folosi STOP baloane ;
- camera video portabila "QUICK VIEW" ce poate vizualiza tronsoane de pana la 50 ml prin focalizare (nu conteaza diametrul) ;
- camera video pentru racorduri max DN 200 mm.

Pe langa acestea mai sunt PC-ul, generatorul (pentru situatii unde nu este alimentare), ferotest-ul.

Inspectarea retelelor de canalizare constitue un mare avantaj deoarece poti interveni in remedierea unor probleme locale (aparute din diverse motive) ca surpari, canal in presiune, straea retelei in prezent si depistarea volumelor de apa anormale (pierderi de apa preluate in reteaua de canalizare sau deversari a unor clienti clandestini).

In prezent ANB, cu autolaboratoarele din dotare pana in luna Iulie 2010 a verificat circa 65 km retea de canalizare.

vasaurflo

Mesaje : 28
Data de înscriere : 18/07/2010
Varsta : 36
Localizare : BUCURESTI

Vezi profilul utilizatorului

Sus In jos

Re: Detectia defectelor prin inspectia Video a canalelor

Mesaj  propper la data de Joi Aug 05, 2010 1:25 am

Autoutilitarul daruit de nemti este evaluat la aproximativ 70.000 de euro si este de o generatie mai veche (1997), dar intr-o stare foarte buna.
Cei de la inspectia TV din Munchen au cumparat un inlocuitor pt TV1 (masina pe care o vom primi noi) care insa a costat 1 milion de euro si este de ultima generatie (acum 1 an)

Cred ca vom avea aparate asemanatoare, si Gullyver poate functiona, dupa cartea tehnica, incepand de la DN200, dar cei din germania au avut experiente neplacute si nu il folosesc sub DN250. Avand in vedere ca noi avem si tronsoane din PVC (nemtii folosind ceramica), poat fi deformatii ale diametrului si se poate bloca robotelul asa de urat, incat trebuie spart carosabilul si scos in mod... clasic; cei din germania au patit deja.

Interesant e ca germanii puteau filma 600-1000m de canal/utilaj/zi (in zilele bune totusi) ... dar reteaua era intr-o stare foarte buna si se intampla rar sa se blocheze robotul iar apa era de cele mai multe ori inexistenta, ei avand la majoritatea caminelor si niste stavilare.

propper

Mesaje : 2
Data de înscriere : 14/07/2010
Varsta : 32
Localizare : Timisoara

Vezi profilul utilizatorului

Sus In jos

Re: Detectia defectelor prin inspectia Video a canalelor

Mesaj  Continut sponsorizat


Continut sponsorizat


Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum