DMA

In jos

DMA

Mesaj  Admin la data de Lun Iul 26, 2010 2:14 am

DMA
Sectorizarea---zonarea---reprezinta o metoda eficienta de a avea acces la date pe care le putem interpreta ca fiind pierderi intr-o anumita zona delimitata.Nu se mai cauta acul in carul cu fan---carul a devenit un fel de carut.Problemele intampinate se refera la a putea separa anumite sectoare prin apometre avand costuri cat mai mici.Diferenta de citire intre apometrul de intrare in zona si cel de iesire reprezinta consumul zonei.Facand diferenta cu suma apometrelor consumatorilor din zona rezulta pierderea pe care trebuie sa o gasim.Aici intervine si dificultatea de a citii apometrele consumatorilor aproximativ intr-o zi.Cu cat se prelungeste citirea cu atat mai mare este eruarea rezultata din calcule.
Am inceput cu o zona pilot in care exista doar o singura intrare . Am identificat toti consumatorii care faceau parte din zona pilot, conductele pe diametre,material,vane,hidranti,etc.
Zona s-a dovedit a indica intr-o perioada destul de rapida de la punerea in practica a pilotului a avea anumite pierderi.Am cautat si am descoperit chiar la conductele de polietilena o defectiune.Fiind in perioada rece---noiembrie---polietilena se contractase si s-a deplasat dintr-un jibou.Am mai avut cateva cazuri de bransamente defecte pe care le-am inlocuit.Zona se inscrie intr-o zona monitorizata cu pierderi pierderilor mai mici decat 20%.Acestea se justifica prin citirea zonei in 2 zile consecutive,apometrul de intrare este de clasa b iar cele ale consumatorilor de clasa c.
In momentul actual mai avem o zona de monitorizare a pierderilor care se inscrie cu pierderi sub 20%.

Exista orase cu DMA - zone monitorizate pentru pierderile de apa?Ce solutii si rezultate au?
avatar
Admin
Admin

Mesaje : 335
Data de înscriere : 13/07/2010
Varsta : 37
Localizare : TIMISOARA

Vezi profilul utilizatorului http://pierderideapa.wordpress.com

Sus In jos

studiu de caz sectorizare

Mesaj  vasaurflo la data de Joi Iul 29, 2010 1:43 pm

Salutare !

Apa Nova Bucuresti-Agentia Tineretului (sunt 6 Agentii pe Bucuresti) a demarat la inceputul anului actiunea de sectorizare a SRP-urilor, SH-urilor si Subsectoarelor. Ca urmare s-a inceput de la periferia Bucurestiului dinspre Ilfov catre centru. Actiunea a durat aproximativ 5 luni si s-au constat multe necunoscute fata de ce se stia. Astfel :
- s-au verificat vanele in teren conform planurilor : s-au identificat numeroase vane pierdute sub asfalt sau vechi si s-au inlocuit ;
- s-au manevrat vanele pentru a sti daca sunt functionale ;
- s-au citit contoarele de district si s-au constat ca nu prea mai inregistreaza corect - s-au inlocuit ;
- s-a verificat cu corelatorul zona : s-au identificat 10 avarii si o conducta "uitata" ce avea numeroase avarii si papura crescuta la suprafata (conducta trecea printr-o curte fara acces) - s-a desfintat ;
- s-a verificat cu autolaboratorul de inspectii video zona si s-au constat unele deversari necontrolate si fara contract ;

In concluzie noi stiam ca aveam un randament bun pe aceasta zona, dar terenul si cercetarea a aratat ca sunt diferenteintre planuri si citirile facute.

Va propun ca acolo unde exista posibilitatea sa aveti sub comanda atat corelatorul cat si autolaboratorul de inspectii video sa le folositi, deoarece acoperiti o arie mai mare de verificare si puteti obtine unele informatii privind anumite debite anormale la canal. In cazul de fata eu dispun de aceasta facilitate.

Florin Vasilache

vasaurflo

Mesaje : 28
Data de înscriere : 18/07/2010
Varsta : 36
Localizare : BUCURESTI

Vezi profilul utilizatorului

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum